—της Κωνσταντίνας Σταματογιαννάκη—

Η επιθεώρηση Η Βαβυλωνία του 1928 των Αιμίλιου Δραγάτση, Σύλβιου (Ανδρέα Παπαδόπουλου), Λαίλιου Καρακάση και Γρηγόρη Κωνσταντινίδη παρουσιάστηκε από τις 10 Αυγούστου ώς τις 25 Νοεμβρίου 1928 στο Θέατρο Κοτοπούλη της πλατείας Ομονοίας κι από τις 27 Νοεμβρίου 1928 ώς τις 28 Απριλίου 1929 στο Θέατρο Μοντιάλ της οδού Προαστείου. Την καλλιτεχνική διεύθυνση (σκηνοθεσία) είχε αναλάβει ο Αλέξης Αρντάτωφ, οι σκηνογραφίες ήταν του Ιωάννη Αμπελά, του Θόδωρου Αρμενόπουλου και του Κλεόβουλου Κλώνη, τα κοστούμια του Κλεόβουλου Κλώνη, η χορογραφία και τα μπαλέτα της Ελένης Γιούζοβα.

«Η επιτυχία της έκανε τον επιχειρηματία Ανδρέα Μακέδο να την “αγοράσει” ολόκληρη ως παραγωγή από τις θεατρικές επιχειρήσεις του Γιώργου Χέλμη», επισημαίνει ο Μανώλης Σειραγάκης, «και στη συνέχεια να διακόψει τις προβολές στο χειμερινό του κινηματογράφο Μοντιάλ, μετατρέποντάς τον σε θέατρο, για να τη στεγάσει. [Η Βαβυλωνία του 1928] αποτελούσε τομή στα επιθεωρησιακά και θεατρικά πράγματα, αφού σηματοδοτούσε την πλήρη ακμή των παραστάσεων συνόλου στο ελαφρό μουσικό θέατρο, την αρμονική και ισορροπημένη χρήση της σκηνογραφίας, της νεοεμφανιζόμενης ενδυματολογίας, της δημοφιλούς μουσικής, της χορογραφίας και του μπαλέτου. Καθιέρωνε μια νέα ισορροπία ανάμεσα στα στοιχεία της Επιθεώρησης που δεν απέκλειε τίποτα και χρησιμοποιούσε όλα της τα όπλα με απόλυτη ισορροπία: πολιτική και κοινωνική σάτιρα, φαντασμαγορία, εξωτισμό, μουσική, σταθερούς και νέους κωμικούς τύπους, ερωτισμό, ακόμη και πατριωτική προπαγάνδα, στοιχείο που φαινόταν ότι δεν θα μπορούσε μετά το 1922 να ξαναχρησιμοποιηθεί, αλλά είχε θέση στην παράσταση».

Μανώλης Σειραγάκης, Το ελαφρό μουσικό θέατρο στη μεσοπολεμική Αθήνα, τόμος Α΄, Τα γεγονότα και τα ζητήματα, Αθήνα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2009, σ. 172-173, 175.

Έντυπες παρτιτούρες τραγουδιών της Βαβυλωνίας του 1928: «Ο ευχαριστημένος», στίχοι και μουσική του Λαίλιου Καρακάση, ερμηνεία Κυριάκος Μαυρέας· «Πω! πω! τ’ είν’ η συνήθεια…», στίχοι Αιμίλιου Δραγάτση, μουσική Γρηγόρη Κωνσταντινίδη, ερμηνεία Μαρίκα Μηλιάδου και Κυριάκος Μαυρέας (τμήμα παραστατικών τεχνών, συλλογή μουσικών τεμαχίων).

Πρόγραμμα από τις παραστάσεις στο θέατρο Μοντιάλ
(τμήμα παραστατικών τεχνών, συλλογή θεατρικών προγραμμάτων).

Ο ηθοποιός Σταύρος Ιατρίδης στο νούμερο «Το Φλιτ». Σχέδιο του Κλεόβουλου Κλώνη. Μελάνι, 18,5x11,5 εκ. (τμήμα παραστατικών τεχνών, αρχείο Μάριου Πλωρίτη).

Σχέδιο του Κλεόβουλου Κλώνη για διαφημιστική καταχώριση της 100ής παράστασης της Βαβυλωνίας 1928. Μελάνι, 25,5x20,5 (τμήμα παραστατικών τεχνών, αρχείο Μάριου Πλωρίτη).