Ειδήσεις από τον συναρπαστικό κόσμο των αρχείων, τον μουσείων, των βιβλιοθηκών και των πολιτιστικών ιδρυμάτων όπου γης.

 

Το Διεθνές Συμβούλιο Αρχείων (ICA) από το 1948 έως το 2018

Το Διεθνές Συμβούλιο Αρχείων, με αφορμή τα 70 χρόνια λειτουργίας του, δημοσίευσε μια εικονική έκθεση που παρουσιάζει τις δραστηριότητές του από το 1948 έως το 2018. Ο επισκέπτης της έκθεσης μπορεί να περιηγηθεί την ιστορία της ICA, να γνωρίσει τους ιδρυτές, τους προέδρους και τους γενικούς γραμματείς της, καθώς και μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα και δραστηριότητές του φορέα τον 20ό και τον 21ο αιώνα.

 

Tate

Το Αρχείο της Tate  περιέχει περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντικείμενα καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών οργανώσεων στη Βρετανία, που τεκμηριώνουν την ιστορία των καλών τεχνών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το αρχείο περιλαμβάνει επιστολές, κείμενα, βιβλία σκίτσων, οπτικοακουστικό υλικό, φωτογραφίες, εφήμερα, αποκόμματα τύπου και αντικείμενα.

Περισσότερα από 52.000 τεκμήρια από τη συλλογή, που αφορούν καλλιτέχνες όπως ο Φράνσις Μπέικον (Francis Bacon), η Φελίσια Μπράουν (Felicia Browne), ο Ώμπρυ Ουίλλιαμς (Aubrey Williams), η Άιθελ Κολχούν (Ithell Colquhoun) και ο Πωλ Νας (Paul Nash), είναι δημοσιευμένα στο διαδίκτυο.

Η εικόνα προέρχεται από το αρχείο του Φράνσις Μπέικον (1902-1992) (© The Estate of Francis Bacon. All rights reserved. DACS 2019 & © reserved License this image). Πρόκειται για σελίδα από αταύτιστο περιοδικό πυγμαχίας του 1950, επιζωγραφισμένη από τον Μπέικον.

 

 

HarvardX — Δωρεάν online μαθήματα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ

Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ιδρύθηκε το 1636 και είναι ο παλαιότερος φορέας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Χάρβαρντ, το οποίο εδρεύει στο Κέμπριτζ και στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, κάθε χρόνο έχει πάνω από 20.000 φοιτητές, προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και επαγγελματικούς φοιτητές, καθώς και 360.000 αποφοίτους ανά τον κόσμο.

 

 

Βρετανική βιβλιοθήκη — ψηφιοποιημένα χειρόγραφα

Σχεδόν 900 ελληνικά χειρόγραφα από τον 1ο έως τον 18ο αιώνα περιλαμβάνονται τώρα στον ιστότοπο Ψηφιοποιημένων Χειρογράφων της Βρετανικής Βιβλιοθήκης. Οι δύο πρώτες φάσεις του Έργου Ψηφιοποίησης Ελληνικών Χειρογράφων χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η τρίτη φάση χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα AG Leventis, τον Sam Fogg, το Ίδρυμα Sylvia Ioannou, το Thriplow Charitable Trust και τους Φίλους της Βρετανικής Βιβλιοθήκης. Ένας οδηγός για τις συλλογές των ελληνικών χειρογράφων, μαζί με άρθρα και βίντεο, διατίθεται εδώ

Δείτε εδώ ένα από τα πρώτα ελληνικά χειρόγραφα σε χαρτί κατασκευασμένο στη Δύση (και όχι στον αραβικό κόσμο). Πρόκειται για χειρόγραφο του 1252, με κείμενο του Ιωάννη Ζωναρά:

 

…και επειδή (δεν) είμαστε το κέντρο του κόσμου, νά κι ένα σημειωματάριο του Λεονάρντο ντα Βίντσι (ο «Κώδικας Άραντελ»). Διαγράμματα, σχέδια και σύντομα κείμενα στα ιταλικά, γραμμένα με τη χαρακτηριστική κατοπτρική γραφή του Ντα Βίντσι (από τα δεξιά προς τα αριστερά !), καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της επιστήμης και της τέχνης, περιλαμβάνουν ωστόσο και προσωπικές σημειώσεις. Ο πυρήνας του σημειωματάριου είναι μια συλλογή που ο  Ντα Βίντσι την περιγράφει ως «μια συλλογή χωρίς τάξη, που προέρχεται από πολλά γραπτά, τα οποία έχω αντιγράψει εδώ, ελπίζοντας να τα οργανώσω θεματικά αργότερα», μια συλλογή που άρχισε στο σπίτι του Πιέρο ντι Μπράτσο Μαρτέλλι στη Φλωρεντία το 1508 και εμπλουτίστηκε στη συνέχεια με άλλα κείμενα και διαγράμματα:

 

Παγκόσμιο συνέδριο βιβλιοθηκονόμων στην Αθήνα

Την Παρασκευή 30/8 επισκέφθηκαν το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης βιβλιοθηκονόμοι από διάφορες χώρες του κόσμου, οι οποίοι συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Βιβλιοθηκονόμων της IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions), που φέτος διοργανώθηκε στην Αθήνα, από τις 24 ως τις 30 Αυγούστου 2019, στο Μέγαρο Μουσικής. Συμμετείχαν περισσότεροι από 3.300 σύνεδροι και 500 ομιλητές από 130 χώρες, ενώ πραγματοποιήθηκαν 250 συνεδριάσεις, καθώς και ποικίλες εκδηλώσεις.

Η τελευταία ημέρα του συνεδρίου αφιερώθηκε σε επισκέψεις στις βιβλιοθήκες της Αθήνας, μεταξύ αυτών και το ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ. Έτσι, βάλαμε τα καλά μας και υποδεχθήκαμε τους ξένους συναδέλφους μας που ήρθαν να μας γνωρίσουν από κοντά!

Έγινε παρουσίαση στην αγγλική γλώσσα, ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ και απολαύσαμε τη θέα από την ταράτσα του κτιρίου μας.

Ήταν μια όμορφη εμπειρία για όλους μας!

Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ.

Επιμέλεια: Αργυρώ Αγγελοπούλου