Στις 21 Ιουλίου του 1928 αυτοκτόνησε στην Πρέβεζα ο Κώστας Καρυωτάκης. Το αφιέρωμα στον αγαπημένο ποιητή —όπως και όλα τα μελλοντικά επετειακά αφιερώματα του Κομμωτή κομητών— γίνεται εκ των ενόντων: δηλαδή με υλικό από τις συλλογές του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ, από τα αρχεία και από τη βιβλιοθήκη του.

Για να διαβάσετε τα κείμενα, κάντε αριστερό κλικ πάνω στην πρώτη εικόνα της κάθε ενότητας ώστε να μεγεθυνθεί και περιηγηθείτε με τα βελάκια. Για να κλείσει η μεγάλη εικόνα, πατήστε escape.

Στο εξώφυλλο: χαλκογραφία του Γιώργου Βαρλάμου (1965, συλλογή ΜΙΕΤ).

* * *

Τέλλος Άγρας: Η στιχουργική του Καρυωτάκη

Αναλυτικές χειρόγραφες σημειώσεις του Τέλλου Άγρα σχετικά με τη μέθοδο του Καρυωτάκη. Από το αρχείο του Τέλλου Άγρα.

Ζήσιμος Λορεντζάτος: οι μεταφράσεις του Καρυωτάκη

Δισέλιδο χειρόγραφο του Ζήσιμου Λορεντζάτου και τυπογραφικό δοκίμιο από το βιβλίο Ο Καρυωτάκης (Δόμος 1988) με χειρόγραφες διορθώσεις του συγγραφέα για τον Κώστα Καρυωτάκη ως μεταφραστή. Από το αρχείο του Ζήσιμου Λορεντζάτου.

Αλέξανδρος Αργυρίου: ο κριτικός λόγος του Καρυωτάκη

Το τέταρτο κεφάλαιο του βιβλίου του Αλέξανδρου Αργυρίου Κ. Γ. Καρυωτάκης, τα ανοιχτά προβλήματα της ποίησης και της ζωής του (Γαβριηλίδης 2007).

Βύρων Λεοντάρης: η αμφισβήτηση του Καρυωτάκη

Χειρόγραφο του Βύρωνα Λεοντάρη από το αρχείο του.

Χριστίνα Ντουνιά: τα προβλήματα μιας αποσπασματικής βιογραφίας

Από το βιβλίο της Χριστίνας Ντουνιά Κ. Γ. Καρυωτάκης, η αντοχή μιας αδέσποτης τέχνης, Καστανιώτης 2000.

Αγγέλα Καστρινάκη: πορτρέτα του Καρυωτάκη

Ανακοίνωση της Αγγέλας Καστρινάκη στο επιστημονικό συμπόσιο «Καρυωτάκης και καρυωτακισμός» (31/1-1/2/1997). Αντλήθηκε από τα πρακτικά του Συμποσίου, έκδοση της Εταιρείας Σπουδών Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη), 1998.

Νάσος Βαγενάς: ο Καρυωτάκης και η γενιά του ’30

Από το βιβλίο του Νάσου Βαγενά Η παραμόρφωση του Καρυωτάκη, Ίνδικτος 2005. Πρωτοπαρουσιάστηκε με τη μορφή προφορικής —χωρίς γραπτό κείμενο— διάλεξης τον Δεκέμβριο του 2003 στην αίθουσα του «Ιωνικού Συνδέσμου» Νέας Ιωνίας στο πλαίσιο των διαλέξεων του Ιδρύματος Τάκης Σινόπουλος. Καταγράφηκε και δημοσιεύτηκε τμηματικά υπό μορφήν επιφυλλίδων τον επόμενο χρόνο στην εφημερίδα Το Βήμα.